V současné době se do našich jídelníčků vrací špalda - prastarý nešlechtěný druh pšenice, která je díky vyššímu obsahu minerálů, vlákniny a bílkovin považována za zdravější alternativu moderní pšenice. Kdysi kralovala mezi obilninami, dnes zažívá svou renesanci. Patří mezi pěstitelsky nenáročné obilniny, nevadí jí nepříznivé klimatické podmínky a daří se jí i tam, kde by jiné obilí nerostlo. Kvůli dvojitým plevám je však mnohem náročnější na zpracování. Špaldové těstoviny, navíc v celozrnné variantě, jsou proto jasnou volbou pro příznivce zdravého stravování.
Složení: Celozrnná špaldová mouka. Může obsahovat stopy celeru.
Návod na přípravu: Těstoviny vaříme v osolené vodě s kapkou oleje (v poměru 100 g těstovin/1l vody) za občasného míchání 4 minuty. Poté necháme 5 minut odstát pod pokličkou, scedíme, případně prolijeme studenou vodou.
Špalda je prastará obilovina, je lehce stravitelná a vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí.
SÚKL - Státní ústav pro kontrolu léčiv
Informační služba slouží také k shromažďování a předávání informací o podezření na závady v jakosti LP (viz § 85 odst. 2 písm. d) zákona o léčivech).
Copyright © 2011 Mamed s.r.o.